fredag den 24. august 2012

Mormors rugbrød uden surdej



Jeg har prøvet at lave dette brød før, men ikke heeelt efter bogen...

Jeg kan allerede sige nu, at jeg det blev elendigt.










Nå.

Rugbrødet hedder "Mormors rugbrød uden surdej". 

Nå...

Jeg har fulgt forskriften korrekt. Eller. Jeg har ÆNDRET frø til kerne, så det er femkornsblanding og solsikkekerner istedet. Jeg har fået af vide, at jeg skal prøve kerner istedet for frø.

Anyways, det bliver sikker ligeså godt. Gjorde det samme første gang...



Jeg har ladet det hæve 1 dag... og måske i virkeligheden 1½ dag, for jeg startede dejen om morgenen og aftenen på 2. dagen satte jeg det i form og i ovn.

Allerede dér lugtede det meget gæret...


OKAY! Det lugtede sært... Så jeg har smidt det ud... Det så meget pænt ud


Men det smagte meget af gær... Medmindre jeg lavede en sildemad, så var det faktisk glimrende.

Jeg tror faktisk, er overbevist om, at det vil være fint brød at bruge til Surstrømming 

KONKLUSION:
Jeg skal ikke lade det hæve i så lang tid. Jeg tror faktisk, at dette var det eneste problem.

FRYGT EJ! Jeg er netop startet på NYE brød! Denne gang med surdej! Ikke hjemmelavet, men du ved, sådan noget konvolut-surdejs-tam-tam man kan købe i netto eller superbrugsen...

To Be Continued...




Opskrift:

750g groft rugmel
250g skårne rugkerner
325g frisk hvedemel
2 spsk. groft salt
2 dl kærnemælk eller andet syrnet mælkeprodukt
7dl lunt vand
2 spsk mørk sirup
15g gør
50g solsikkefrø
50g sesamfrø
50g hørfrø.

Rugkernerne sættes i blød natten i forvejen. Dét eller de skal have et kort opkog.

  1. Bland væskerne, kernemælk og vand, og opløs gæren og saltet heri.
  2. Tilsæt sirup, frø og skårne rugkerner og rugmel, og bland det godt sammen. Tilsæt til sidst hvedemel, og ælt, til det hænger godt sammen. Jeg bruger altid min røremaskine. Du skal ælte dejen i ca. 10 minutter, hvis du gør det i hånden og ca. 6 minutter hvis du ælter dejen på en røremaskine.
  3. Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatyr natten over. Næste dag deler du dejen i to dele og lækker hver halvdel i rugbrødsforme. Tryk dejen godt og tæt sammen i formene. Dæk dem med et fugtig viskestykke og lad brødende efterhæve i to-fire timer ekstra.
  4. Bag brødende ved 180grade i ca. 1 time og 2 minutter.
Når du tager brødet ud af ovnen, er det vigtig, at det får lov at hvile sig. Lad det køle af i 1-2 timer, pak det gerne ind i et fugtig viskestykke - så undgår du en stenhård skorpe, du ikke kan skære over.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar