
Indtil videre har det været den pæneste kage jeg har lavet - hvilket også var pointen. Og selve kage-delen var ok, men den lavede jeg ikke selv.
Jeg ser dog frem til at prøve at forbedre den. Jeg tænker fudge og den slags.
Jeg har stadigvæk ikke fundet ud af om man udtaler det fondanT eller fondang.
Either way...
I rule
Regler:
- Der skal være HELT TØRT! Fondant kan ikke tåle vand, så sørg for ikke at have vand i nærheden
- Fondant må ikke komme i køleskabet, fordi der opstår kondens - se ovenstående.
- Fondant kan ikke tåle for meget varme, for så bliver det klistret.
- Fondant kan holde sig i MÅNEDER, så pak det godt ind.
- HVER gang du har arbejdet med fondant, selv under SAMME KAGE, så pak det hurtig ind igen, for det udtørrer hurtigt. Lad aldrig fondant ligge uberørt på bordet.
- Kagen, færdig, kan tåle at stå i køleskabet op til 4-5 dage uden problemer. Men hvis der først tages en bid, så burde den blive spist inde for en dag.
- Selve chokoladekagen kan komme på frys.
- Fondanten kan komme på frys, så hvis du har en masse, så del det op i poser og læg den i frys. Tag lidt ud ad gangen. Når det skal tøes op, så læg det på køkkenborde i nogle timer inden
- TØJ!!!!! Hvid fondant bliver nemt beskidt. Sørg for at tørre alle redskaber af med en lille klump fordant. Støv ses nemt. Lad være med at have en uldtrøje på eller noget der fælder.
Så vi modtog en kage hver. Jeg har fået opskriften på den og planlægger at prøve kræfterne af selv.
Ovenpå skulle "limen" på. Dét der skal mellem selve kagen og fondanten. Dette sker fordi fondant er en sukkerbaseret blanding og kan ikke tåle at blive vådt. I kager, fx lagkager, er der creme og flødeskum. Flødeskummen indeholder for meget væde og vil opløse fondanten.
Nå, men man laver en smørcreme. Jeg har snakket med instruktøren og hun sagde, at en creme-cheese creme (som min mascarpone-creme til roulade) også kan gå an. Jeg skal bare ikke tilføje flødeskummen. Andre tilføjede, at man burde bytte mascarpone ud med Bukos flødeost natural. Denne er billigere. Jeg har kun brugt mascarpone pga. nogle folk sagde det gav en bedre smag. Og well...
Cremen er også rigtig god til at gøre kagen hvid. I kan nok godt forestille jer, at hvis man putter fondanten på FØR cremen, så vil man kunne se den mørke kage igennem. Derudover vil den heller ikke kunne side fast, fordi det er cremen som fungerer som lim.
I en lille stofpose (eller te-pose) putter man maizena majsstivelse i. I ved, den velkendte gule pakke fra bl.a. netto. Maizena har ikke nogen smag og gør at man kan bruge det uden at fondanten fedter for meget.
Problemet er, at fondant klistrer. Jo længere tid du arbejder med det, jo mere klistrer det. For at undgå at det klistrer, så skal man bruge det der svarer til mel når man bager et brød (pointen er, at det handler om at få fondanten til at slippe bordet/fingrene). Men mel er selvfølgelig ulækkert her og flormelis gør det mere klistret.
Nå, men man spreder et MEGET FINT lag maizena udover bordet. Ikke alt for tykt
Hvis du har et underlag, som vist på billedet, så skal fondanten gå ud til 14".
Fondanten skal være omkring 3-4mm tyk. Tyndere end det og den risikerer at knække.
KOMMER DER BOBLER, så spring dem med en sikkerhedsnål.
Brug en udglatter til at gøre overfladen glat.
Spred det godt ud og overfør til kagen:
Når det først er lagt på, så ligner det lidt et tæppe. Men hiv let ud i fondanten og glid din hånd ned langs siden af kagen - hele vejen rundt.
Brug noget fladt og glat til at udflade kagen. Pres ikke for hårdt på den, dog. Hos specialkøbmanden hedder det en "udglatter" eller "smoother".
Skær så forsigtig lidt ad gangen af, så fondanten ikke bliver trykket.
Og voilá! så langt, så godt. Tør omkring kagen. Det overskydende fondant kan bruge. Forresten, den "ting" der ligger lige til højre for kagen her er en udglatter, som skulle bruges til billedet før dette.
Så er det tid til at dekorere. jeg ved ikke om folk har en masse fancy ting, men jeg opdeler det simpelt:
Alt er lavet af fondant.
Borders
- Borders er kanten og i dette tilfælde den røde der løber rundt. Man kan købe forskellige ting til at lave dem, men du kan i realiteten også lave den selv og finde på et mønster
- Farven er lavet med pastafarver.
- RØD OG SORT er svære at lave. Så farv dem og så stil dem ind i et skab (pakket ind). Ikke køleskab - det skaber kondens og fondanten ødelægges. Senere tilføj lidt mere sort/rød og sådan kan du gøre til du har den farve du vil have. Dette gælder ikke med nogen af de andre farver.
- Lav border i 4 striber. At lave én lang tror jeg kan blive svært, men prøv endelig. Jeg har tænkt mig at prøve - at some point.
Lad det ligge lidt før du putter det på. Så tørrer det lidt og er nemmere at håndtere. Når du skal have det på, så dub kagen eller border med LIDT VAND. Dette er til for at gøre det lidt klistret og så kan de sidder fast på hinanden.
Pynt
- Dette er også lavet af fondant. Har du udskærerne, så kan du lave fancy ting, ellers må du selv være kreativ :)
OG VOILÁ! Dette er det endelige resultat!
Er jeg ikke kreativ?! Jeg er totalt stolt af det her :D
Hvor er den bare flot altså! Total stolthed fra mig til dig Ise!! :)
SvarSlet